September 12, 2010

malam raya.

dekat facebook bukan main hangat orang upload gambar raya. gembira di hari lebaran. itu belum yang puasa tak penuh sibuk sibuk nak beraya. ada jugak yang guna gambar raya yang lama. budak budak bukan main seronok.

malam raya dekat kampung boleh tahan seronok. atuk bukan main ligat nak suruh temankan pergi rumah sedara malam raya. apakah daya, aku seorang cucu yang mendengar kata dan bertanggungjawab gitu.

dari rumah atuk ke rumah sedara. dah macam perang teluk. kiri kanan bunyi letup letup. atuk boleh dikatakan takut jugak. seperti kebiasaan, sifat pemalu tu mesti ada. atuk suka sangat jumpa sedaranya. bukan main ligat atuk speaking jawa. aku cuma terangguk angguk tanda faham. habis jugak 2balang kerepek pisang aku makan. kemain lagi sedap kerepek pisang orang kampung. ada potensi untuk pergi jauh.

rancangan tv malam raya banyak yang rancak rancak. tak terlepas jugak sampaikan raya. sempat jugak pekena ketupat dengan ayam masak lemak cili api sorang diri. semua dah hanyut dengan mimpi masing masing. aku sorang je yang ternyata gagah. jenaka nabil telinga capang dekat tv2 kalah senario asam garam. merepek dia boleh tahan macam kerepek dan rempeyek. malam raya "meriah" jugak macam ni. tiada kehangatan raya sungguh.
No comments: